środa, 20 sierpnia 2014

Arabica vs. Robusta

Z serii ciekawostek:


często słyszy się Arabika, Robusta i zastanawiamy się o co tak właściwe chodzi z tą kawą :)

A mianowicie Arabika (Arabica) i Robusta (Canephora) to dwa najpopularniejsze gatunki.
Mówi się, że Arabika jest królową wśród kaw. Fakt, że jej uprawa odbywa się głównie na terenie Południowej Ameryki, co obejmuje trzy czwarte światowej produkcji, powoduje, że jest kawą wyrafinowaną i bardziej wrażliwą. Uprawa Arabiki jest droższa i trudniejsza od uprawy Robusty, przez co uznaje się ją za towar bardziej ekskluzywny.
Napar sporządzony z ziaren Arabiki jest łagodny z racji niskiej zawartości kofeiny (1-1,7%).
Z Robusty zaś ma bardziej zdecydowany, wręcz gorzkawy smak, a to dlatego, że zawartość kofeiny jest większa (2-4%)

Obie kawy mają swoich sprzymierzeńców, ale pamiętajmy, że na smak kawy wpływają warunki w jakiej jest uprawiana, sposób obróbki, sposób upalenia....no i sposób podania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz