czwartek, 21 sierpnia 2014

Najdroższa kawa na świecie to...

Kawa Luwak (Kopi Luwak) to gatunek kawy pochodzący z południowo-wschodniej Azji, wytwarzany z ziaren kawy, które wydobyte są z odchodów zwierzęcia z rodziny łaszowatych łaskuna muzanga nazywanego popularnie cywetą, a także luwak.

Kopi to indonezyjskie słowo oznaczające kawę... Skąd się bierze ten mityczny produkt? Otóż cyweta bardzo chętnie zjada owoce kawy. Miąższ owoców kawy zostaje strawiony, ale samo ziarno nie, lecz tylko po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy przechodzi przez przewód pokarmowy i jest wydalane. Zwierzę zjada tylko najlepsze owoce, a przez przejście przez przewód pokarmowy cywety ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, niepowtarzalny aromat. Po oczyszczeniu i wyprażeniu kawę przetwarza się w typowy sposób. Ten gatunek zbierany jest przez ludność z wysp indonezyjskich Sumatra, Jawa, Sulawesi, także z Filipin, Wietnamu i południa Indii i sprzedawany do punktów skupu. Wysoka cena skupu czasem skłania mieszkańców tych terenów do łowienia cywet i karmienia ich owocami kawy dla łatwego uzyskania znacznych ilości tego gatunku kawy.
Kopi Luwak jest najdroższą kawą na świecie, a kilogram tego przysmaku może kosztować do 1000 Euro. Wynika to z tego, że rocznie światowe "zbiory" tego gatunku kawy wynoszą zaledwie 300-400 kg. Głównymi konsumentami są Stany Zjednoczone i Japonia, chociaż staje się dostępna też w innych krajach. W Polsce opakowanie 450 gramów sprzedawane jest za ponad 1500 złotych). 

 (źródło - polska / angielska Wikipedia; fot. funweek.it) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz